Varning för bedrägeri

Numera är det bästa (och lagliga) sättet att kolla på film att streama på nätet, någonting man kan göra på gratissidor på nätet eller genom att använda sig av tjänster som Netflix. Det hela fungerar som så att man betalar en viss summa i månaden och sedan har man ett stort utbud att välja på.

Vi har i tidigare inlägg skrivit om hur filmen tagit sig från VHS och DVD till det nu digitala formatet.  Det finns både filmer och serier på sidorna som man kan titta på, och du kan titta när som helst på dygnet. Nu har det dock visat sig, enligt en artikel från Dagens Media, att Netflix-kunder har utsatts för bedrägeri.

Bedrägeriet har inneburit att man som användare får ett mail där någon som utger sig som Netflix ber om dina kortuppgifter. Mailet kommer dock inte alls från Netflix, utan ett bedrägeriförsök, någonting som ofta drabbar den digitala marknaden. Mail som dessa kallas för phising, och kan översättas som nätfiske. Det är helt enkelt en olaglig metod som går ut på att lura innehavare till bankkonton att dela med sig av sina kreditkortsnummer, lösenord eller annan känslig information som innebär att man kan ta deras pengar.

En av de som fått detta fake-mail från ”Netflix” är den välkända Copywritern Ulrika Good. Hon berättar i artikeln vi tidigare länkat till att mailt såg helt realistiskt ut, men att när hon sedan tittade på URL:en kunde hon se att det fanns med en 2:a där som inte skulle vara där. Hon blev lurad, och fick därmed klippa sitt mastercard.

För att undvika att bli utsatt för detta, och säkert fortsätta kolla på Netflix, rekommenderas extra försiktighet. Kontrollera URL:er och vid minsta tvekan är det bättre att kontakta Netflix snarare än skicka iväg dina uppgifter.