Ny teknik återupplivar gamla klassiker

dvd-fodral och 3D glasögon

Idag har tekniken möjliggjort för att förenkla flera delar var våra liv och många anser att det tar bort andan ur det gamla, det klassiska det som på ett sätt blivit kultförklarat.

Det går dock att argumentera emot detta och då använda film som ett exempel. Filmer som annars hade gått förlorade har idag restaurerats med hjälp av ny teknik. Vi har idag större och bättre möjligheter för att lagra våra filmer då inga större utrymmen krävs som tidigare. Den nya tekniken har inte bara bidragit till att de gamla klassikerna kan behållas, de ger även helt ny upplevelse också.

Blu-ray

Det nya formatet på DVD-skivorna heter blu-ray, det ger en klarare bild, bättre ljud och möjligheterna att lagra betydligt större filer på. Det är tillsammans med de stora medieaktörerna såsom Sony, Apple, Dell, HP, etcetera som tekniken har tagits fram. Med teknik som HD(high definition) så kan de gamla klassikerna återupplevas återigen fast med klarare bild och högre upplösning. Favoritfilmen som du såg som barn kan ses utan det gråa filtret och allting ser fräschare ut. Det som gör att bilden förändrats är att de nya skivorna läses av en blåviolett laser istället för den tidigare röda lasern. Detta gör att lasern kan precisera sin fokus betydligt mer och därför skapas en klarare bild.

3D

Gamla klassiker återupplevs just nu i biograferna, fast nu i 3D, ”Lejonkungen” tittar plötsligt ut genom den vita duken. Med 3D menas det tredimensionell och syftar till att sträcka sig ut i tre dimensioner, i bredd, djup och längd. Med speciella glasögon och teknik kan man nu inte bara uppleva filmer som sticker ut via bioduken utan nu också hemma i våra tv-soffor. Flera tv-operatörer erbjuder idag 3D-kanaler så att man bland annat kan se på fotboll eller din favoritserie med 3D-effekt.